Husk at det alltid er din lege som skal stille diagnosen din. Opplysningene i denne nettsida er på ingen måte ment å skulle erstatte konsultasjon/besøk hos egen lege.

Førstevalg av reseptfrie legemidler ved allergisk snue

Hvilke legemidler man bør velge i første omgang avhenger av hvor store allergiske plager du har.

Ved lette plager ...
  • Normal søvn, ingen trøtthet på dagen
  • Ingen påvirkning på jobb, skole eller fritidsaktiviteter
  • Plagene er ikke spesielt store
…velg antihistamin i første omgang Ved kortvarig allergeneksponering og lette allergiske plager gir antihistaminer rask lindring – innen 1-3 timer.
Ved moderate til alvorlige plager ... (Én eller flere av plagene nedenfor)

  • Dårlig søvn om natten og trøtthet på dagen
  • Hemmet i aktiviteter på jobb, skole og fritid
  • Plagsomme symptomer
…velg antiinflammatorisk nesespray i første omgang Ved mer langvarige og alvorlige symptomer, spesielt nesetetthet, er førstevalget antiinflammatorisk nesespray. Den reduserer betennelse i nesen, som ved alvorlig ubehag ofte er den underliggende årsaken til symptomene.
Referens:
Davidsson Å, Bende KM, Romberg K, Wennergren G. Uppdaterade ARIA-riktlinjer för behandling av allergisk rinit. Allergi i Praksis 2018; 1: 48–51.

Nasonex® (mometasonfuroat) er et reseptfritt legemiddel til bruk mot sesongbetont allergisk rhinitt for voksne over 18 år. Allergisk rhinitt er en betennelse i neseslimhinnen som gir kløe i nesen, nesetetthet, rennende nese og nysing. Nasonex inneholder kortison og virker betennelsesdempende på neseslimhinnen. Lege bør rådføres før bruk ved graviditet, amming og/eller om du allerede bruker annet legemiddel som inneholder kortison. Bruk ikke Nasonex om du er allergisk mot noen av innholdsstoffene, har en ubehandlet og lokal infeksjon i neseslimhinnen, har nylig gjennomgått en neseoperasjon eller har en skade i nesen. Vanlige bivirkninger er neseblod eller blodholdig, neseslim, brennende følelse eller irritasjon i nesen, sår eller irritert hals, hodepine og infeksjon i de øvre luftveiene. Kontakt lege dersom du ikke har effekt innen 14 dager. Nasonex skal ikke brukes sammenhengende i mer enn 3 måneder uten etter samråd med lege. Les nøye på pakningen og i pakningsvedlegg.